søndag den 26. september 2010

Hvad er et godt design?

Et godt design er for mig noget, som dels er brugbart og dels pænt at se på. Dvs. for mig er funktionalitet/brugbarhed og æstetik i højsædet. Dog er brugbarheden kun vigtig hvis det er en brugsgenstand der er tale om, og ikke en pyntegenstand.. Et godt design er noget man kan have omkring sig i mange år uden at blive træt af det. Det kan fx være klassiske møbler eller et meget moderne møbel, som kan tilpasses forskellige stilarter.

Jeg har valgt min seng, da jeg mener den er meget gennemtænkt og dermed godt designet.

Funktionalitet/brugbarhed
Det er en dobbeltseng af mærket Svane Classic, med 2 box/fjedermadrasser (med en masse zoner..) i hver side og 1 topmadras. Den øverste madras har et duosystem, som gør at man, ved at vende madrassen, kan vælge om madrassen skal være medium eller hård. Det er ganske brugbart hvis man er to, hvor den ene fx vil ligge blødere end den anden.
Sengen har en højde på ca. 60cm, afhængigt af om der er lille eller høj sokkel eller ben på. Denne højde er behageligt når man skal ind og ud af den, da man ikke skal bruge kræfter på at komme op fra sengen, hvilket kan være tilfældet hvis sengen er meget lav. (fx når man er højgravid, eller når man skal rende ind til ungerne for 5. gang i løbet af en nat..). Soklen gør at der ikke samles alt for meget skidt under sengen.
Alt betræk kan tages af sengen, så den er nem at holde pæn. Betrækket på topmadrassen kan lynes op, så det deles i to, hvilket er genialt, så det kan være i en almindelig vaskemaskine.
Sengen produceret i Norge og er miljøgodkendt af Miljøstiftelsen Svanen, hvilket kun er et plus!

Design
Sengen har et enkelt, moderne udtryk. Den leveres med gråt betræk, som holder de 4 boxmadrasser sammen og gør sengen til et pænere møbel end "bare" en seng. Det er sådan set pænt, men ikke meget spændende, men det er der selvfølgelig tænkt over fra producenternes side. De har indtænkt et personligt præg i sengens design. Man kan købe betræk, i kraftigt møbelstof, i forskellige moderne farver, der er lige til at lyne på. Det tager max 5 min, så det er også noget der er gennemtænkt.
Soklen kan også udskiftes. Vi har valgt en mørk træfarve, da vi synes det passer godt til den grønne farve betrækket har, men den fås også i hvid og egefarvet. Derudover findes der højere sokler og forskellige typer ben. Der findes også en hovedgavl til sengen, hvis man er til sådan noget. I det store hele er der gjort meget for at sengens design kan tilpasses til dem der køber sengen, stort set lige meget hvilken stil folk har.

Vi valgte sengen dels på grund af muligheden for individuelt valg af madrashårdhed og dels på grund af sengens design. Vi synes den gav os muligheden for at indrette vores soveværelse på en sjovere måde. Nu passer sengen til det billede vi har hængende på væggen og til det pynt der står i vinduet. Og så er den selvfølgelig fantastisk at ligge i!

Efter at have læst om et godt design på ddc.dk har jeg ikke ændret min opfattelse af et godt design, men jeg har fået nogle andre begreber, der kan anvendes i beskrivelse og kategorisering af et design.
Fx er Svane sengen et ansvarligt design. Den er produceret i ét land og er miljømærket. Den er også brugerorienteret, da den kan ændres både efter brugernes funktionelle behov, men også æstetiske behov. Dette hænger også sammen med formgivningen af sengen, som ikke kun er funktionelt brugbar, men også æstetisk gennemtænkt. Dette er helt sikkert med at at gøre denne seng til en "god forretning", da den tiltaler mange forskellige typer mennesker.

Jeg mener ikke et godt design nødvendigvis behøver at være dyrt eller fra en kendt designer. Det vigtigste ved et design er vel at man kan bruge det og er glad for det.

Dette er mit bud på et godt design.

lørdag den 18. september 2010

Materiel Design

Denne blog er tiltænkt som en logbog/præsentationsportfolie til faget Materiel Design 2010-2011.